Θεατρική παράσταση στο Όρραον

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργομύλου «Οι Άγιοι Απόστολοι» διοργανώνει στα πλαίσια του Festival Γοργομύλου, σε συνεργασία με το Δήμο Ανωγείου, θεατρική παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο του ΟΡΡΑΟΥ, με τίτλο La mosketa.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Ορράου την Πέμπτη 06 Αυγούστου 2009 που ο ουρανός της νύχτας θα φωτίζεται από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή.

Η πίστη αυτή προέρχεται από την αξία της ίδιας της παράστασης όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί από τους συντελεστές και την υπόθεση του έργου που παρατίθεται παρακάτω. Επίσης, μεγάλη συμβολή στην πεποίθηση αυτή έχουν ο χρόνος και ο τόπος της παράστασης σε συνδυασμό με τις ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο που θα προηγηθούν από τους αρχαιολόγους τις ΛΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργομύλου παίρνοντας τη σκυτάλη από την Αδελφότητα των απανταχού Γοργομυλιωτών που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τις περσινές εκδηλώσεις και θέλοντας να συνεχίσει το έργο ανάδειξης του Ορράου που ξεκίνησε από τον Σύλλογο «Περί Βιβλίου» Φιλιππιάδας διοργανώνει την εκδήλωση αυτή με σκοπό :

1. Την καθιέρωση του Ορράου ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, που θα είναι ανοικτός στη συνέχεια σε κάθε Αυγουστιάτικη πανσέληνο.

2. Την τουριστική προβολή και αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.

3. Την ψυχαγωγία των επισκεπτών και των περιηγητών με μία θεατρική παράσταση μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.

 

Η κωμωδία του Ρουτζάντε «Λα Μοσκέτα»

από το ΔΗΠΕΘ Ιωαννίνων

στον Αρχαιολογικό χώρο του ΟΡΡΑΟΥ.

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι:

Πασχάλης Τσαρούχας ( ΡΟΥΤΖΑΝΤΕ)

Θεώνη Σκαλέρη (ΜΠΕΤΙΑ)

Κώστας Μπάρας (ΜΕΝΑΤΟ)

Θοδωρής Γκόγκος (ΤΟΝΙΝΟ)

Βαγγελιώ Γιαννάκη (ΓΥΝΑΙΚΑ)

Μιχάλης Μπίζιος (ΠΡΟΛΟΓΟΣ)

Σκηνοθεσία : Μιχάλης Παπανικολάου

Σκηνικά : Θανάσης Τζάτσος

Κοστούμια : Μπέττυ Λυρίτη

Φωτισμοί : Βαγγέλης Νέτης

 

«Λα Μοσκέτα». Λίγα λόγια για το έργο….

Η πανέμορφη Μπετία στο επίκεντρο. Δίπλα της ο Ρουτζάντε σύζυγός της και ο τρελά ερωτευμένος μαζί της , πονηρός Μενάτο, ο κουμπάρος τους. Ο Μενάτο «φλέγεται από έρωτα, η Μπετία αρνείται να ενδώσει, όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και γιατί της αρέσει ο Τονίνο, ένας ομορφονιός στρατιώτης, γείτονάς της, που και αυτός είναι ερωτευμένος με τη Μπετία. Κι από εδώ αρχίζει η κωμωδία ( ή μήπως η τραγωδία;… ).

Διότι αν είναι τα πράγματα κάπως απλά μέχρι εδώ η συνέχεια που έρχεται τα περιπλέκει. Ο Ρουτζάντε χρωστάει χρήματα στο στρατιώτη Τονίνο, τα οποία δε σκέπτεται να τα επιστρέψει, αλλά να καμωθεί ότι του τα κλέψανε. Ο Μενάτο και η Μπετία συναντιούνται και αυτή του εκμηστηρεύεται ότι μόνο αν ο Ρουζάντε της σκάρωνε κάποια βρομοδουλειά, αυτή θα ήταν πιθανό να τον απατούσε!. Και τότε ο Μενάτο τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Πείθει τον κουμπάρο του Ρουτζάντε να μεταμφιεστεί, να αλλάξει τη φωνή του και να παρουσιαστεί στη Μπετία κάνοντάς της προτάσεις απιστίας. Του μαθαίνει και μία γλώσσα που μιλάνε οι «μορφωμένοι» ( Μοσκέτα). Ο Ρουτζάντε τότε….

Αλλά ας κρατήσουμε τις άλλες εκπλήξεις για τη συνέχεια επί σκηνής. Ένα είναι σίγουρο: Η αρετή θριαμβεύει και όλα τελειώνουν μια χαρά, με χορούς και με τραγούδια. Κομέντια ντελ Αρτε έχουμε εξάλλου. Μια απολαυστική, τρελή κωμωδία.

 

 

2009-08-06T00:00:00+00:00

Leave A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.